Titta, njut och tugga! Redan när vi tittar på maten börjar enzymproduktionen i munnen, ju bättre du tuggar, och desto mer färg maten har desto bättre arbetar enzymerna.

Äter du dessutom i en rofylld vacker miljö och har trevliga samtal så blir det ännu lättare för kroppen att tillgodogöra sig näringen i maten.

Du kommer kanske ihåg 1904 års nobelprisvinnaren Pavlov, han med hundarna…  han förstod olika samband när det gäller våra enzymer. Han förstod bland annat att olika mat kräver olika enzymer för att brytas ned ordentligt.

Kombinera maten rätt (nyckel 5)

Allt du stoppar i munnen måste kroppen med hjälp av enzymer bryta ned, för att kunna tillgodogöra sig det.

Olika enzymer bryter ner olika sorters mat, därför är det viktigt hur du kombinerar maten för att på detta sätt främjar matsmältningen.

Maten ligger kortare tid i kroppen, det minskar gasbildning och det ger dig energi snabbare.

Det förbättrar även pH balansen i kroppen och kan minska risken för inflammationer och infektioner.

Kombinera maten så här:

  • Frukt äter du före maten.
  • Kött, fisk, fågel, ägg och ost äter du med grönsaker.
  • Stärkelserik mat så som bröd, ris, pasta & potatis äter du med grönsaker.
  • Bär kan du äta med vad som helst.

Du känner dig mindre däst och blir piggare efter maten.


Äta ute – kombinera maten rätt

Var tydlig med hur du vill ha det, restaurangpersonalen vill oftast möta våra behov och är glada att hjälpa till, det är min upplevelse. Prata med personalen och kocken på de ställen du brukar gå till. Det har vi gjort i våra arbetskvarter, så de vet när vi kommer. Oftast finns något på menyn som går att kombinera, fyll minst halva tallriken med grönsaker.
Ta olivolja och lime istället för krämiga dressingar.

När du ber att få mer grönsaker så säg vilka:

  • Broccolin
  • Blomkål
  • Haricot vert
  • Sparris
  • Ärtor
  • Squash
  • Morötter

”Annars är det risk att du bara får tomat, paprika och lök.”

Tänk på att

Icke ekologiskt odlad paprika är oerhört besprutad. Det är alltid bäst att äta så mycket ekologiskt och biodynamiskt som möjligt!


Smoothie till frukost eller mellanmål.

pH med sting
½ gurka
1 stor selleristjälk med blad
½ – 1 msk ingefära (skalad och hackad)
vatten
Bladgrönt
2 nävar bladgrönt (ex sallad, spenat, mangold)
1-2 dl blåbär
vatten
Tjock och god smoothie
2 nävar spenat
1-2 dl svarta vinbär
1 avokado
Vatten
Vill du ha en matigare smoothie mixa ner kokt eller groddad vit hel quinoa eller bovete, de är båda bra proteinkällor.


Bonus – Värt att veta

  • När du äter kött tar det 3-4 timmar innan det lämnar magen och ger energi.
  • Äter du potatis tar det 3-4 timmar innan det lämnar tunntarmen och ger energi.
  • Äter du kött och potatis tillsammans tar det 6 timmar innan det ger energi.
  • Dricker du vatten eller annat till kött och potatis, tar det 10 timmar innan det ger energi.

Våra rekommendation är att äta mest vegetariskt och lite fisk. Välj ekologisk fisk, exempelvis Änglamark. Äter du ägg så välj bara ekologiska ägg. Vill du äta kyckling så ät kravmärkt som är uppfödd på ett bra sätt. Äter du kött så välj vilt, annars ekologiskt kött. Ta bort griskött helt och hållet.

Visst, det kostar mer kortsiktigt, långsiktigt är det en investering i din hälsa!


Eget ansvar

Allt vi stoppar i mun påverkar oss antingen positivt eller negativt. Under de sista 15 åren har flera 1000 människor påverkats positivt av att följa mina råd och rekommendationer. Våra råd och rekommendationer ersätter inte läkarvård.

När du börjar äta en kost som den jag förespråkar underlättar det för kroppens funktion, den stärks och då börjar kroppens inre organ så som tarmar, njurar och lever att rensa slagprodukter och gifter ur kroppen. Om du får något obehag så rekommenderar jag att se över hur mycket vatten du dricker, om du inte redan har gjort det så öka till 10 glas per dag.

”Lyssna på kroppen och gör dina förändringar gradvis.”

Varma hälsningar,
Pernilla och John Carrier