Ca 150 st, Tunna, ljuvliga, juliga pepparkakor.
eko kokossocker 2 dl (gör att pepparkakorna blir bruna trots att sirapen är ljus)
eko ljus sirap 1 ½ dl
eko kanel 1 msk
eko kardemumma, malen 2 tsk
eko nejlikor, malen 2 tsk
eko smör 200 g
maizena (majsstärkelse) 2 dl
eko sojamjöl 2 dl
eko potatismjöl 1 ½ dl
psylliumfröskal ½ dl
eko bikarbonat 1 ½ tsk (vi använder Basic 🙂 som är bra till så mycket).
eko ägg 2 st
Koka upp sockret med sirapen i en kastrull. Drag av kastrullen från plattan. Rör i kryddorna och smöret. Låt smöret smälta ordentligt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Bäst med hjälp av en degblandare. Sist tillsätter du äggen, ett i taget.
Häll över smeten i en plastpåse eller plastad bunke och ställ in i kylskåpet över natten.
Sätt ugnen på 180 grader när du ska baka ut pepparkakorna. Knåda till degen så den blir mer hanterbar. Häll ut lite potatismjöl på bakbordet och kavla ut degen tunt. Tryck ut pepparkaksformarna. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda dem mitt i ugnen 8-10 minuter. De ska se ut precis som vanliga pepparkakor och få lite färg i kanterna.
TIPS!
Orkar man inte kavla ut degen, eller inte bryr sig om formen på pepparkakorna, kan man rulla ut degen till en rulle och skiva tunna skivor att grädda istället. Lika gott och mycket enklare. Man kan också kavla ut degen på bakplåtspapper som man sedan drar upp över plåten. Gör man så är det viktigt att trycka ut pepparkaksformarna med ett bra mellanrum så att pepparkakorna inte växer ihop under gräddningen.
Ur boken; Friendly Bread : baka glutenfritt från baguette till brownie
av Karin Moberg, Oscar Målevik, Stefan Wettainen
(Receptet är modifierat av Pernilla Stjernström fd Carrier)