Ca 12 st rejäla lussekatter

100 g eko smör – smälts i en kastrull
1 ½ dl Ricedream grädde eller eko havregrädde, ex Oatley.
1 dl eko rismjölk eller eko havremjölk
1 ¼ dl Valio laktosfri smetana tillsätts och sedan värms allt upp till ca 50 grader
1-2 påsar saffran, mortlas ihop med ett par sockerbitar, så det finfördelas, och hälls sedan i kastrullen

1 ½ tsk fiberhusk strös ned i blandningen under omröring
1 dl ekosirap
½ dl fint eko råsocker (ljust)
2 krm salt rörs också ned, sedan ska det stå till det är 40 grader, och husken har svällt

½ påse torrjäst och
½ tsk bakpulver rörs ned i
2 dl rårismjöl
2 dl jyttemjöl
1 ½ dl durramjöl
½ dl kokosmjöl

Tillsätt vätskeblandningen till mjölblandningen när det är lite varmare än fingervarmt och arbeta ihop degen väl. Låt jäsa i 30 minuter.
Dela degen i tolv delar och rulla ut till längder som helst ska vara smalare i ändarna än på mitten. Tillsätt gärna ekologisk mandelmassa.
Rulla ihop till lussekatter och låt dem jäsa i 40-45 minuter.

Stoppa russin i knorrarna, pensla med vispat ägg eller ricedream grädde och grädda i ca 230 grader varm ugn (varmluft ca 210 grader) tills de fått fin färg och känns lätta om man lyfter dem.

Sanslöst goda blev de, fluffiga och fina trots att de är glutenfria!
Rejält mycket fett, men fett är ju gott! (Vill man så går det nog bra att minska lite på smöret men risken finns förstås att de blir lite torra då, så minska inte FÖR mycket!)