Energigivare och energitjuvar

Allt vi stoppar i mun påverkar oss!

Om du tror på ovanstående mening, så förstår du att det gör en enorm skillnad för kroppen vilka produkter du väljer.

Energigivare
Mat och dryck som stärker och stödjer hela dig.

Energitjuvar
Mat och dryck som försvårar din kropps arbete, råvarornas fördelar väger helt enkelt inte upp nackdelarna.

Ta bort energitjuven – Vete!

Genom att ta bort allt vete eller åtminstone minska rejält på intaget bidrar till att du kan bli friskare, starkare och får en välfungerande kropp med ett bättre nervsystem och stabilare psyke. Nu är det upp till dig att välja och rensa.

Vete finns på många ställen, uppenbara, men även gömda. Bestäm dig för hur noga just du vill vara med vete i ditt liv. Om du inte vill ta bort allt så rekommenderar jag att du väljer ekologiskt fullkornsdinkel och kamut som är gamla vetesorter. Ju mer vete du tar bort desto mer hälsa får du är min erfarenhet.

Alla alternativ till vete vi föreslår (längre ned) hittar du i större matvarubutiker, om det inte skulle finnas i din butik, så be dem att ta hem. Några producenter som har ett relativt brett och bra sortiment och värt att hålla utkik efter är Kungmarkatta, Saltå Kvarn, Biofood, Änglamark, I love eco och Garant.

Vete är ett sädesslag

Våra vanliga sädesslag (vete, råg, korn och havre) är alla försurande, och av dem så är ekologiskt odlat havre det bästa alternativet. Det som gör vete till värsta energitjuven bygger vi på min erfarenhet. Vi ser att vete förutom att det är försurande även stör många funktioner i kroppen bla sköldkörteln, vilket i sin tur kan påverka vår hormonbalans, näringsupptag och ämnesomsättning. Det kan också störa nervsystemet vilket kan skapa förslitningsskador, stelhet och värk.

Kärt barn har många namn (alla dessa är vete)

  • Vete
  • Dinkel
  • Spelt
  • Graham
  • Bulgur
  • Couscous
  • Kamut
  • Vetestärkelse
  • Veteprotein

Energigivande alternativ till vete!

Vi rekommenderar att du nu börjar byta ut vete som du normalt brukar handla, även det som är finstilt på innehållsdeklarationerna. Byt ut det när du handlar mot alternativ som stärker dig.

Bröd:
Rågknäcke, Rågsurdegsbröd, Kung Markattas – Råg eller Solrosbröd,  Schulstads –Dansktråg eller Skovman.

Allra bäst är att inte äta bröd gjort på sädesslag alls, du kan själv baka bröd på Jyttemjöl, rismjöl eller bovetemjöl.

Pasta:
Rispasta, majs- och bovetepasta, hittar du på glutenfria hyllan, se till att de är naturligt glutenfria. 

Glas- och risnudlar hittar du på asiatiska hyllan.

Bulgur/Couscous: Quinoa, råris, kikärtor, bovete, hirs.

Pannkaka:
Utmärkt att använda bovetemjöl.

Müslie:
Flingor av bovete, quinoa, amaranth, hirs och fröer.

Gröt:
Bovete, quinoa, amaranth, hirs, (havre, råg, korn).

Använder du dem hela är det bättre än kross el flingor iom att det är en långsammare kolhydrat, då hålls ditt blodsocker mer stabilt och du håller dig mätt längre.

Redningar: 

Kikärtsmjöl, potatismjöl, arrowrot.

Bakning:

Jyttemjöl, bovetemjöl, rårismjöl (det blir inte lika fluffigt!).

Prova dig fram, det finns även andra naturligt glutenfria mixer.

Sojasås:

Innehåller vete, Tamari är ett bättre alternativ.

Buljong:

Vissa innehåller vete. Sök en utan vete, socker och jäst.

Ex Biofoods vegetariska bujong utan socker och jäst.

“Det är ju vete överallt” …

… säger flera vi talar med. Ja, det finns mycket av det och vi har en vete kultur i västvärden. Det går dock att komma runt det, med planering och struktur, och du behöver ju inte bli helt strikt. Dessutom är alternativen goda!

Ta bort Energitjuven – Komjölk

Vi rekommenderar att välja bort alla former av komjölksprodukter.

Våra erfarenheter med oerhört många klienter är att de fått bestående positiva resultat när de valt bort alla former av komjölksprodukter. Vi rekommenderar även att välja bort margarin och Becel, då är ekologiskt rent smör med måtta ett bättre alternativ. Om du tycker smör är för hårt så kan du låta en bit stå framme, eller rör ut ett paket ekologiskt smör med ekologisk virgin olivolja, så får du ett fint eget ‘bregott’ som håller sig mjukt i kylen.

Mjölkpropaganda

I drygt hundra år har man druckit mjölk. Människan har visserligen haft kor, får och getter som boskap sedan några tusen år och använt den mjölk som blivit över när kalvarna fått sitt, men det rörde sig om mängder som är försumbara med dagens mått.

I början av 1900-talet kom nya rön om vitaminers, mineralers och proteiners betydelse för kroppen. Det ledde till att mjölken började ses som ett effektivt och billigt sätt att förbättra den ofta undernärda, eller åtminstone felnärda, arbetarklassens hälsotillstånd.

Den Svenska föreningen Mjölkpropagandan var svenska mejeriernas lobbyorganisation. Den bildades 1923 med syftet att få svenskarna att dricka mer mjölk och mindre av andra drycker, vilket är tydligt i följande citat från en av kampanjerna på 40talet:

”Du negerpojke, behåll ditt kaffe! Och du, svenska flicka, drick du den goda vita mjölken”.

Mjölkfrämjandet – Svensk Mjölk
har nu tagit över som lobbyorganisation för ökad mjölkkonsumtion i Sverige.

Mjölkfrämjandet – Svensk Mjölks syfte och mål är:
”Vår kunskap används i opinionsbildning och påverkan av politiska spelregler, för att på bästa sätt främja konsumtion av mjölk- och mjölkprodukter”

Deras blogg, “Mjölkpolitik”, har som syfte och mål:
” Det politiska arbetet för mjölken är riktat mot nationella myndigheter, regeringskansli, riksdagspartierna och EU:s politiska institutioner. Vi bevakar, analyserar och påverkar politiska spelregler för att stärka den svenska mjölksektorn.”

Komjölksprodukter ger ofta besvär med

  • Magen
  • Värk i huvud och leder
  • Bihålor
  • Astma
  • Allergi
  • Inflammationer
  • Infektioner
  • Energinivån.

Åtskilliga klienter med magproblem så som IBS, reumatism, migrän, energilöshet har hos oss blivit hjälpta av att utesluta mjölkprodukter ur deras kost.

Vår rekommendation är att ta bort komjölken även om du mår tipp topp, för att fortsätta må bra när du blir äldre.

Men kalcium då?

Kossorna producerar kalkrik mjölk av att äta gräs och dricka vatten. Komjölk är bra för kalven, liksom människomjölk är bra för små barn. Grönsaker, kålväxter, bladgrönt, alger och frön har mycket kalcium i sig. Oskalade sesamfrön är extra täta på kalcium, exempelvis ’Tahini’ som är en sesampasta och kan användas på smörgås, i såser, dressingar och soppor mm. Välj den mörka sorten av Tahini som är mer kalciumrik för att den är gjord på oskalade sesamfrön.

Mjölk och cancer

En vuxen svensk kvinna dricker drygt två och en halv deciliter mjölk om dagen. Män dricker ungefär tre deciliter mjölk dagligen. Svenska livsmedelsverket tycker att vi ska dricka mer mjölk och rekommenderar en halv liter mjölk eller mjölkprodukter dagligen. Tidigare undersökningar har visat att mjölk kan öka risken att drabbas av prostatacancer.

Tre glas mjölk (filmjölk och yoghurt) om dagen dubblerar risken att drabbas av cancer i äggstockarna. Detta visar en ny svensk studie av forskaren Susanna Larsson på Karolinska institutet.

Äggstockscancer, som varje år drabbar 800 svenska kvinnor, är en av de dödligaste cancerformerna. Kanske är det kvinnor som redan har anlag för att drabbas av äggstockscancer som får negativ effekt av mjölk, tror Larsson.

Vad skall jag dricka eller äta då?

Bäst är att välja bort ersättningsalternativen och istället äta mer olivolja, frön, grönt och bär. Gott och nyttigt!

Mjölk:
Rismjölk, helst den ekologiska från Ricedream, eller havremjölk. Jag rekommenderar inte soja-produkter. Vill du absolut fortsätta med komjölk så välj Gammaldags mjölk, späd med vatten om den känns för fet.

Yoghurt och filmjölk:
Undvik helst, vill du ha ibland så prova de sorter som finns baserade på havre och ris.

Grädde:
Det finns alternativ som är baserade på havre och ris. ICAs I love eco matlagningsgrädde på havre är bra att använda ibland, kokosmjölk går också bra. Vill du någon gång ha riktig grädde så välj ekologisk. När du vant dig av med gräddig mat är olivolja ett fint och nyttigt alternativ, smaksätt gärna med lime och färska örter.

Ost:
Du kan äta getost, fårost och halloumi, läs på packtetet för vissa sorter innehåller komjölk. Det är lättare för våra enzymer att bryta ner get och fårost.

Crémefraiche:
Ett gott och nyttig alternativ som kall sås är att mixa avokado med örter, lite vatten, en nypa havssalt och ev lite olivolja.

Glass:
Finns baserade på havre, ett märke heter Oatly. Sorbet är ofta gjord utan komjölk, innehåller dock en del socker. Det är lätt att göra egen glass: Tina frysta bär i tio minuter, mixa med en avokado, tillsätt ev honung som sötning. Mums!

Eget ansvar

Allt vi stoppar i mun påverkar oss antingen positivt eller negativt. Under de sista 15 åren har flera 1000 människor påverkats positivt av att följa våra råd och rekommendationer. Våra råd och rekommendationer ersätter inte läkarvård.

När du börjar äta en kost som den vi förespråkar underlättar det för kroppens funktion, då börjar kroppens inre organ så som tarmar, njurar och lever att rensa slagprodukter och gifter ur kroppen. Om du får något obehag så rekommenderar vi att se över hur mycket vatten du dricker, om du inte redan har gjort det så öka till 10 glas per dag.

“Lyssna på kroppen och gör dina förändringar gradvis”.